Aktualności
"AKADEMIA ZDROWYCH PRZEDSZKOLAKÓW" - Książeczka z przepisami projektu

W ramach programu "AKADEMIA ZDROWYCH PRZEDSZKOLAKÓW" powstała Książeczka z przepisami projektu realizowanego przez Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i dietetyk Justynę Podymę w Przedszkolu Publicznym nr 14 w Łomży.

Więcej…
 
"AKADEMIA ZDROWYCH PRZEDSZKOLAKÓW" - warsztaty kulinarne 4 (12.12.2016)

WARSZTAT KULINARNY 4
Dnia 12 grudnia 2016 roku odbył się czwarty i ostatni rodzinny warsztat kulinarny projektu „Akademia Zdrowych Przedszkolaków”. Tym razem ze względu na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia warsztat miał akcent świąteczny, ponieważ dzieci wspólnie z Rodzicami robili pierniki oraz kruche ciasteczka z cynamonem.
Pomimo kilku przeciwności (ciasto na pierniczki nie chciało się wyrobić), ciastka wyszły bardzo smaczne, a dzieci nie mogły się im oprzeć. Ze względów czasowych nie zdążyliśmy udekorować pierniczków, jednak  dzieci i tak świetnie się bawiły wycinając z foremek choinki, gwiazdki, aniołki i inne wzory symbolizujące nadchodzące Święta.

Więcej…
 
"AKADEMIA ZDROWYCH PRZEDSZKOLAKÓW" - warsztaty kulinarne 3 (5.12.2016)

WARSZTAT KULINARNY 3
Dnia 5 grudnia 2016 roku odbył się trzeci rodzinny warsztat kulinarny projektu „Akademia Zdrowych Przedszkolaków”. Podczas warsztatu rodzice wspólnie z dziećmi przygotowywali koktajle owocowe i smoothie owocowo – warzywne. Uczestnicy podzielili się na dwie grupy: jedna przygotowała koktajl bananowo – truskawkowy na bazie kefiru naturalnego, druga natomiast zielone smoothie Shreka z dodatkiem banana, kiwi i świeżego szpinaku.
Pomimo tego, że dzieci często odmawiają jedzenia warzyw, zwłaszcza zielonych, zielone smoothie okazało się strzałem w dziesiątkę i bardzo przypadło do gustu małym smakoszom. Warsztat pokazał, że takie napoje przygotowane w domu wspólnie z dziećmi na bazie owoców i warzyw, bez dodatku cukrów są doskonałą alternatywą dla gotowych napojów w butelkach  kupowanych w sklepach, które bardzo często zawierają ogromne ilości dodanego cukru, a także innych niezdrowych sztucznych dodatków. Takie napoje mogą też służyć dzieciom jako podwieczorek przed bardziej obfitą kolacją.

Więcej…
 
"AKADEMIA ZDROWYCH PRZEDSZKOLAKÓW"- warsztaty kulinarne 2 (28.11.2016)

WARSZTAT KULINARNY 2
Dnia 28 listopada 2016 roku odbył się drugi rodzinny warsztat kulinarny projektu „Akademia Zdrowych Przedszkolaków”. Tym razem tematem przewodnim były pasty kanapkowe. Pasty są doskonałym sposobem na to, by przekonać dzieci do jedzenia niechcianych produktów, gdyż często w połączeniu z innymi składnikami smakują zupełnie inaczej niż osobno. Przepisów na pasty jest mnóstwo, choć jak wiadomo trafić w gusta kulinarne małych dzieci nie jest łatwo. Wybór padł na pastę z ciecierzycy, papryki czerwonej i suszonych pomidorów oraz pastę z jajek, awokado i suszonych pomidorów.  Dzieci świetnie się bawiły, krojąc warzywa, blendując i mieszając składniki w misce i chyba bardziej przypadła im do gustu pasta jajeczna z awokado. Rodzicom wprost przeciwnie:)

Więcej…
 
"AKADEMIA ZDROWYCH PRZEDSZKOLAKÓW"- warsztaty kulinarne 1 (21.11.2016)

WARSZTAT KULINARNY 1
Dnia 21 listopada 2016 roku odbył się pierwszy rodzinny warsztat kulinarny projektu „Akademia Zdrowych Przedszkolaków”. Tym razem na warsztacie rodzice pojawili się ze swoimi dziećmi, aby wspólnie gotować pod okiem prowadzącej – Justyny Podymy.
Zadaniem rodziców i dzieci było przygotowanie według przepisu  „jaglanych kulek mocy”. Na początek trzeba było zblendować kaszę z innymi składnikami, by następnie z tak powstałej masy dzieci mogły formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych i kakao. Gdy kulki były już gotowe, uczestnicy posprzątali stoły i usiedli do wspólnej degustacji. Dzieci były zachwycone wyrazistym słodkim smakiem kulek, pomimo tego że nie było tam ani grama dodanego cukru.

Więcej…
 
"AKADEMIA ZDROWYCH PRZEDSZKOLAKÓW" - wykład 4 (7.11.2016)

WYKŁAD 4
Dnia 7 listopada 2016 roku odbył się czwarty warsztat teoretyczny projektu „Akademia Zdrowych Przedszkolaków”, pt. „Alergia pokarmowa i refluks”. W ramach warsztatu rodzice dowiedzieli się między innymi: czym się różni nietolerancja pokarmowa od alergii na przykładzie mleka oraz jak ją poprawnie zdiagnozować u swojego dziecka, jakie są produkty najczęściej alergizujące oraz  jakie są ich źródła w diecie.
Dietetyk i edukator żywieniowy Justyna Podyma wskazała, jak postępować z dzieckiem, u którego występuje alergia, na czym polega dieta eliminacyjna oraz jakie błędy najczęściej popełniają rodzice w dietach eliminacyjnych u swoich dzieci. Na prośbę rodziców prowadząca przygotowała też krótką prelekcję na temat objawów i sposobów leczenia refluksu u dzieci za pomocą stosowania specjalnych zaleceń żywieniowych.

 
"AKADEMIA ZDROWYCH PRZEDSZKOLAKÓW"- wyklad 3 (3.11.2016)

WYKŁAD 3
Dnia 3 listopada 2016 roku odbył się trzeci warsztat teoretyczny projektu „Akademia Zdrowych Przedszkolaków”, pt. „Cukier i sól w diecie- solimy czy nie?”. W ramach warsztatu rodzice dowiedzieli się, jakie jest dzienne zapotrzebowanie na sól i cukier dziecka przedszkolnego oraz jakie są konsekwencje zdrowotne zbyt wysokiego spożycia dla dzieci i dorosłych. Poznali różne postacie cukru, a także szczególnie niebezpieczny dla naszego zdrowia syrop glukozowo-fruktozowy oraz jego źródła i konsekwencje wysokiego spożycia. Dietetyk i edukator żywieniowy Justyna Podyma wskazała rodzicom zdrowe substytuty i zamienniki cukru białego oraz pokazała sposoby na ograniczenie soli i cukru w diecie swojego dziecka i całej rodziny (włączenie do diety suszonych owoców i orzechów zamiast słodyczy i słonych przekąsek, picie wody zamiast słodkich soków).
W ramach części praktycznej rodzice liczyli zawartość cukru w różnych smakołykach dla dzieci (jogurty owocowe, serki homogenizowane, słodkie soki, batoniki, Cola, itp.). W podsumowaniu spotkania prowadząca zwróciła uwagę na konieczność uważnego czytania etykiet produktów, gdyż tylko wtedy mamy pewność, co ląduje na rodzinnym stole.

Więcej…
 
""AKADEMIA ZDROWYCH PRZEDSZKOLAKÓW"" - wykład 2

WYKŁAD 2
Dnia 24 października 2016 roku odbył się drugi warsztat teoretyczny projektu „Akademia Zdrowych Przedszkolaków”, pt. „Niejadek czy neofobia?”  Na spotkaniu rodzice poznali, jakie są przyczyny tego, że dziecko może nie chcieć jeść. Duże było zdziwienie rodziców, gdy okazało się, że dziecko nie zawsze odmawia jedzenia, ponieważ nie lubi danej potrawy, tylko może istnieć szereg innych przyczyn (rozwojowy spadek zainteresowania jedzeniem, niewłaściwa forma podania, podjadanie między posiłkami czy picie słodzonych napojów lub też może charakterystyczna dla dzieci przedszkolnych neofobia, czyli niechęć do jedzenia nowych pokarmów).  
Warsztat poruszał też ważne aspekty psychologicznego rozwoju dziecka, pokazując jakie są długofalowe konsekwencje stosowania określonych sposobów zachęcania niejadków do jedzenia (np. stosowanie kar i nagród za zjedzony posiłek, jedzenie przed telewizorem, zmuszanie dziecka do jedzenia), utrwalając w nich pewne nawyki i zachowania żywieniowe.  
Na koniec rodzice w grupach stworzyli „Dekalog Niejadka”, czyli zbiór zasad postępowania rodzica z dzieckiem – niejadkiem.

Więcej…
 
"AKADEMIA ZDROWYCH PRZEDSZKOLAKÓW"wykład 1 (17.09.2016)

WYKŁAD 1
Dnia 17 października 2016 roku w Przedszkolu Publicznym nr 14 w Łomży odbył się pierwszy warsztat projektu „Akademia Zdrowych Przedszkolaków”. Jest to projekt realizowany w ramach konkursu TESCO „Decydujesz, Pomagamy”, w wyniku którego klienci sklepu TESCO w Łomży w czerwcu oddawali głosy na jeden z trzech startujących w konkursie projektów. Dzięki oddanym głosom to właśnie Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom działające przy Przedszkolu nr 14 i ich projekt „Akademia Zdrowych Przedszkolaków” otrzymał grant na realizację wybranego pomysłu (cykl spotkań dietetyka z rodzicami poświęconych tematyce zdrowego odżywiania oraz rodzinne warsztaty kulinarne dla rodziców i dzieci przedszkolnych z miasta Łomży).
Projekt przewiduje 4 wykłady teoretyczne  dla rodziców oraz 4 rodzinne warsztaty kulinarne dla rodziców i ich dzieci. Wykłady i warsztaty kulinarne prowadziła dietetyk i edukator żywieniowy – Pani Justyna Podyma. Temat pierwszego warsztatu teoretycznego brzmiał: „Podstawy prawidłowego żywienia żywienia dzieci od 3 do 6 roku życia”. W czasie spotkania rodzice zapoznali się z nową Piramidą Żywienia i Aktywności Fizycznej z 2016 roku, która podkreśla rolę codziennej aktywności fizycznej w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia, a także pokazuje, że warzywa i owoce stanowić powinny podstawę naszej codziennej diety i być spożywane kilka razy dziennie. Rodzice dowiedzieli się, że właściwa dieta dzieci w wieku przedszkolnym to bardzo ważny element wspomagający zdrowy rozwój dziecka, nie tylko fizyczny, ale także umysłowy, gdyż niedobór lub nadmiar pewnych kluczowych składników w diecie może np. powodować trudności w uczeniu się nowych rzeczy czy zapamiętywaniu. Poznali rolę wapnia i witaminy D w zdrowym rozwoju dziecka przedszkolnego oraz ich źródła w pokarmach.  
W czasie warsztatu rodzice dyskutowali również z dietetykiem o najczęstszych błędach popełnianych w organizowaniu jadłospisu dla dziecka (nadmiar cukru, soli i słodyczy, nieregularne posiłki, pojawianie się w jadłospisie dziecka przetworzonego jedzenia, podawanie do picia słodkich soków zamiast wody). Wspólnie zastanawiali się nad przyczynami tych błędów oraz szukali rozwiązań na przyszłość.

Więcej…
 
"AKADEMIA ZDROWYCH PRZEDSZKOLAKÓW"

Od 1 września 2016 r. do grudnia 2017 r. jest realizowany projekt w Przedszkolu Publicznym N r 14 w Łomży pod nazwą Akademia Zdrowych Przedszkolaków w ramach programu „ Decydujesz ,pomagamy” organizowanego przy współpracy ze spółką Tesco(Polska) Sp. z o.o. oraz Fundacją Tesco Dzieciom z siedzibą w Krakowie. Powyższy projekt jest finansowany przez Fundację Pracownia Badań i Innowacji Społecznych „ stocznia” z siedzibą w Warszawie.

Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 2
infoza.net