20 maja w naszym przedszkolu odbyły się warsztaty kulinarne. Ich inicjatorem była pani dietetyk, a udział w nich wzięły dzieci z grupy IV. Zadanie: przygotowanie pasty z awokado. Już po wstępnych przygotowaniach widać, że niektóre z dzieci w kuchni czują się jak ryba w wodzie i dzięki rodzicom nie są im obce ani noże, ani inne sprzęty kuchenne. Stojąc przed wielką deską, z prawdziwym nożem w ręku dzieciaki zaczęły siekać ugotowane jajka i szczypiorek. Po dodaniu odrobiny czosnku, przypraw i głównego bohatera - awokado, przystąpiliśmy do blendowania wszystkiego na gładką masę. Efekt był piorunujący. Mali kucharze z niedowierzaniem i okrzykami "łaaał" przyglądali się potrawie o pięknym zielonym kolorze. Po skończonej pracy przyszedł czas na degustację... do której dołączyła się nasza Pani Dyrektor. Polecamy ten przepis i podajemy przepis (obrazkowy).